Local cover image
Local cover image
Amazon cover image
Image from Amazon.com
Custom cover image
Custom cover image

İşletmecilikte Yeni Yaklaşım : Duyarlı İşletmecilik Ekosistemleri \ Nigar Cağla Mutlucan, Aysun Varan.

Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Turkish Series: Yayın no ; 1493.Publication details: Ankara: Nobel Bilimsel Eserler, 2023.Edition: 1. BasımDescription: 280. sayfa: şekil, tablo, 24 cmISBN:
  • 9786253983093
Subject(s): LOC classification:
  • HF 5413 .I85 2023
Contents:
EDİTÖR BÖLÜMÜ: Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çağla Mutlucan (Beykoz Üniversitesi, nigarcaglamutlucan@beykoz.edu.tr) Dr. Öğr. Üyesi Aysun Varan (Beykoz Üniversitesi, aysunvaran@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 1: SÜRDÜRÜLEBİLİR DUYARLI GİRİŞİMCİLİK Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çağla Mutlucan (Beykoz Üniversitesi, nigarcaglamutlucan@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 2: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖN KOŞUL: STRATEJİK YÖNETİM Doç. Dr. Şafak Gündüz (Yeditepe Üniversitesi, safak.gunduz@yeditepe.edu.tr) BÖLÜM 3: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR Dr. Öğr. Gör. Sevcan Pınar (Bahçeşehir Üniversitesi, sevcan.pinar@ou.bau.edu.tr) BÖLÜM 4: YEŞİL REKLAMLAR VE ÖRNEKLERİ Dr. Öğr. Üyesi Behiye Beğendik (Beykoz Üniversitesi, behiyebegendik@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 5: YEŞİL PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN ÜRÜN FİYATLANDIRMASINA ETKİSİ: TEKSTİL SEKTÖRÜNDE BİR İNCELEME Emrah Özbakır (ETS Ezgi Tekstil, emrah.ozbakir@hotmail.com) Dr. Öğr. Üyesi Bilge Baykal (Beykent Üniversistesi, bilgebaykal@beykent.edu.tr) BÖLÜM 6: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Kapukaya (Beykoz Üniversitesi, niluferkapukaya@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 7: DUYARLI İŞLETMECİLİK YAKLAŞIMINDA TÜKETİCİLERİN BİR ROLÜ OLARAK TÜKETİCİ BOYKOTLARI Dr. Öğr. Üyesi Aysun Varan (Beykoz Üniversitesi, aysunvaran@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 8: KURUMSAL TOPLUMSAL SORUMLULUK VE ÜLKÜSEL TÜKETİCİNİN KURGULANMASI Dr. Öğr. Üyesi Serap Bozkurt (Beykoz Üniversitesi, serapbozkurt@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 9: KOZMETİK SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR PERAKENDECİLİK: WATSONS Prof. Dr. Pınar Seden Meral (Beykoz Üniversitesi, pinarsedenmeral@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 10: ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARININ ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ETKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME: KARA YOLU ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ Ezgi Yağmur Şimşek Demirci (Beykoz Üniversitesi İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Mezunu, ezgisimsek25@gmail.com) Dr. Öğr. Üyesi Nesli Çankırı (Beykoz Üniversitesi, neslicankiri@beykoz.edu.tr) BÖLÜM 11: SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR İÇİ PARSEL DAĞITIM MODELİ Dr. Öğr. Üyesi Haydar Mücahit Şişlioğlu (Beykoz Üniversitesi, mucahitsislioglu@beykoz.edu.tr)
Summary: Değişimin değişmeyen tek gerçek olduğu günümüzde klasik işletmecilik anlayışı da yerini daha duyarlı bir işletmecilik anlayışına bırakmaktadır. Artık işletmeler ne pahasına olursa olsun kâr elde etme amacını gütmeye devam etmemelidir. Sanayi Devrimi'nden yirminci yüzyılın sonlarına kadar hüküm sürmüş bu anlayış değişmeli, daha sürdürülebilir ve duyarlı bir yönetim felsefesine dönüşmelidir. Gezegenimizin kaynakları gözetilmeli, çevreye zarar vermeden ve toplumların sosyal yapısında bozulmalara yol açmadan üretim yapılmalıdır. Herkesin çıkarlarının korunduğu ve refah artışının tabana yayıldığı bir ekosistem oluşturulmalıdır. Aksi takdirde sonraki nesillere aktarılabilecek mutlu bir gelecek olmayacaktır. İçinde yaşadıkları ekosistemle barışık yaşamayan işletmeler, bizzat o ekosistemlerin üyelerinden tepki göreceklerdir. Dolayısıyla işletmeler artık çeşitli paydaşlarının taleplerini dikkate almak, iş çevrelerindeki değişimlere ayak uydurmak, trendleri takip etmek ve değişimlere yön vermek zorundadırlar. Bu nedenle çevrelerinden gelen değişim sinyallerine duyarlı olmak, sorunları anlamak, bunları zamanında algılamak ve gerekli aksiyonları almak stratejilerin oluşmasında dikkate alınması gereken unsurlardır. Yani artık işletmeler üyesi oldukları ekosistemlerin diğer bileşenleriyle simbiyotik bir ilişki sürdürmek durumundadırlar. Bundan sonraki yüzyıllarda duyarlı işletmecilik anlayışını benimseyen, ben yerine biz diyen, insanları, gezegeni ve karı birlikte göz önünde bulunduran işletmeler ayakta kalmayı başaracaklardır. Bu görüşler çerçevesinde oluşturduğumuz duyarlık işletmecilik ekosistemleri anlayışının akademik literatüre katkıda bulunması ve okuyucularına yol göstermesi en büyük dileğimizdir.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Notes Date due Barcode
Books Books Beykoz Üniversitesi Kütüphanesi HF 5413 .I85 2023 (Browse shelf(Opens below)) Checked out Bağışlayan: Nigar Cağla Mutlucan - Aysun Varan. 30/07/2025 00023093

Kaynakça vardır.

EDİTÖR BÖLÜMÜ:
Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çağla Mutlucan (Beykoz Üniversitesi, nigarcaglamutlucan@beykoz.edu.tr)
Dr. Öğr. Üyesi Aysun Varan (Beykoz Üniversitesi, aysunvaran@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 1: SÜRDÜRÜLEBİLİR DUYARLI GİRİŞİMCİLİK
Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çağla Mutlucan (Beykoz Üniversitesi, nigarcaglamutlucan@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 2: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖN KOŞUL: STRATEJİK YÖNETİM
Doç. Dr. Şafak Gündüz (Yeditepe Üniversitesi, safak.gunduz@yeditepe.edu.tr)
BÖLÜM 3: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
Dr. Öğr. Gör. Sevcan Pınar (Bahçeşehir Üniversitesi, sevcan.pinar@ou.bau.edu.tr)
BÖLÜM 4: YEŞİL REKLAMLAR VE ÖRNEKLERİ
Dr. Öğr. Üyesi Behiye Beğendik (Beykoz Üniversitesi, behiyebegendik@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 5: YEŞİL PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN ÜRÜN FİYATLANDIRMASINA ETKİSİ: TEKSTİL SEKTÖRÜNDE BİR İNCELEME Emrah Özbakır (ETS Ezgi Tekstil, emrah.ozbakir@hotmail.com)
Dr. Öğr. Üyesi Bilge Baykal (Beykent Üniversistesi, bilgebaykal@beykent.edu.tr)
BÖLÜM 6: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ
Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Kapukaya (Beykoz Üniversitesi, niluferkapukaya@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 7: DUYARLI İŞLETMECİLİK YAKLAŞIMINDA TÜKETİCİLERİN BİR ROLÜ OLARAK
TÜKETİCİ BOYKOTLARI
Dr. Öğr. Üyesi Aysun Varan (Beykoz Üniversitesi, aysunvaran@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 8: KURUMSAL TOPLUMSAL SORUMLULUK VE ÜLKÜSEL TÜKETİCİNİN KURGULANMASI
Dr. Öğr. Üyesi Serap Bozkurt (Beykoz Üniversitesi, serapbozkurt@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 9: KOZMETİK SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR PERAKENDECİLİK: WATSONS Prof. Dr. Pınar Seden Meral (Beykoz Üniversitesi, pinarsedenmeral@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 10: ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARININ ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ETKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME: KARA YOLU ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ
Ezgi Yağmur Şimşek Demirci (Beykoz Üniversitesi İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Mezunu, ezgisimsek25@gmail.com) Dr. Öğr. Üyesi Nesli Çankırı (Beykoz Üniversitesi, neslicankiri@beykoz.edu.tr)
BÖLÜM 11: SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR İÇİ PARSEL DAĞITIM MODELİ
Dr. Öğr. Üyesi Haydar Mücahit Şişlioğlu (Beykoz Üniversitesi, mucahitsislioglu@beykoz.edu.tr)

Değişimin değişmeyen tek gerçek olduğu günümüzde klasik işletmecilik anlayışı da yerini daha duyarlı bir işletmecilik anlayışına bırakmaktadır. Artık işletmeler ne pahasına olursa olsun kâr elde etme amacını gütmeye devam etmemelidir. Sanayi Devrimi'nden yirminci yüzyılın sonlarına kadar hüküm sürmüş bu anlayış değişmeli, daha sürdürülebilir ve duyarlı bir yönetim felsefesine dönüşmelidir. Gezegenimizin kaynakları gözetilmeli, çevreye zarar vermeden ve toplumların sosyal yapısında bozulmalara yol açmadan üretim yapılmalıdır. Herkesin çıkarlarının korunduğu ve refah artışının tabana yayıldığı bir ekosistem oluşturulmalıdır. Aksi takdirde sonraki nesillere aktarılabilecek mutlu bir gelecek olmayacaktır.
İçinde yaşadıkları ekosistemle barışık yaşamayan işletmeler, bizzat o ekosistemlerin üyelerinden tepki göreceklerdir. Dolayısıyla işletmeler artık çeşitli paydaşlarının taleplerini dikkate almak, iş çevrelerindeki değişimlere ayak uydurmak, trendleri takip etmek ve değişimlere yön vermek zorundadırlar. Bu nedenle çevrelerinden gelen değişim sinyallerine duyarlı olmak, sorunları anlamak, bunları zamanında algılamak ve gerekli aksiyonları almak stratejilerin oluşmasında dikkate alınması gereken unsurlardır. Yani artık işletmeler üyesi oldukları ekosistemlerin diğer bileşenleriyle simbiyotik bir ilişki sürdürmek durumundadırlar.
Bundan sonraki yüzyıllarda duyarlı işletmecilik anlayışını benimseyen, ben yerine biz diyen, insanları, gezegeni ve karı birlikte göz önünde bulunduran işletmeler ayakta kalmayı başaracaklardır. Bu görüşler çerçevesinde oluşturduğumuz duyarlık işletmecilik ekosistemleri anlayışının akademik literatüre katkıda bulunması ve okuyucularına yol göstermesi en büyük dileğimizdir.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image
Share