Amazon cover image
Image from Amazon.com
Custom cover image
Custom cover image

Tanrı'nın ölümü vec kültür Terry Eagleton ; çev. Selin Dingiloğlu.

By: Contributor(s): Language: Turkish Series: ; 218.Publication details: İstanbul Yordam Kitap 2014.Edition: 1 bs.cccDescription: 263 s. 20 cmISBN:
  • 9786054836680
Subject(s): LOC classification:
  • BL 98 .T36 E118 2014
Summary: Terry Eagleton bu kitabinda, ozellikle 11 Eylul saldirisindan bu yana gundemi isgal eden koktendinciligin yukselisinden hareketle su soruyu soruyor: Tanri yeniden mi dirildi? Yoksa aslinda hic olmemis miydi? Kitap, Aydinlanma dusuncesinin "Tanri katli"ni hedefledigi iddiasini sorgulayarak baslar. Sekulerlesme sonucu Tanri'nin agir bir darbe aldigini teslim etse de, tumuyle yok olmaktan ziyade farkli kiliklara burundugunu savunur. Sekuler bir cagda ne Tanri eski haliyle var olabilir ne de din, dogru; ama biraktiklari bosluk, vekaleten bile olsa, mutlaka baskalarinca doldurulmalidir. Cunku Tanri, kimi zaman iktidara saplanmis bir diken rolu ustlendiyse de, agirlikla siyasi egemenligi mesrulastirmanin en guclu yollarindan biri olagelmistir. Eagleton, Akil'dan sanata pek cok seyin, Tanri'ya vekalet eden askinlik formlari sunmaya soyundugunu soyler. Bu vekillerin en maharetlisinin ise, kavramin genis anlamiyla kultur oldugu kanaatindedir. "Dillere dusmus duygulanim yoksunluguyla" postmodern toplum, Tanri'ya ve vekili kulture uyulan ihtiyaci hukumsuz kiliyor ve bu haliyle "ateist bir toplum" ongoruyor gibidir. Oysa ote yanda koktendincilik yukselir. Dolayisiyla, evet, Tanri yine olmemistir; ama bunu kendi kahramanca direnisinden ziyade, "insanlarin Tanri'nin cenaze toreninde kendilerini yeniden yaratma olanagini gormeyi basaramamis olmasi"na borcludur. Gunumuzun en uretken Marksist dusunurlerinden biri olan Terry Eagleton, her zamanki keyifli ve akici uslubuyla bakisini bu kez dinin kultur dusuncesi ile iliskisine ceviriyor. Eski sorulara yeni yanitlar veriyor, kolayci yanitlara zor sorular soruyor.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Status Barcode
Books Books Beykoz Üniversitesi Kütüphanesi BL 98 .T36 E118 2014 (Browse shelf(Opens below)) Available 00013062

Özgün adı: Culture and the death of God.

Dizin vardır.

Terry Eagleton bu kitabinda, ozellikle 11 Eylul saldirisindan bu yana gundemi isgal eden koktendinciligin yukselisinden hareketle su soruyu soruyor: Tanri yeniden mi dirildi? Yoksa aslinda hic olmemis miydi? Kitap, Aydinlanma dusuncesinin "Tanri katli"ni hedefledigi iddiasini sorgulayarak baslar. Sekulerlesme sonucu Tanri'nin agir bir darbe aldigini teslim etse de, tumuyle yok olmaktan ziyade farkli kiliklara burundugunu savunur. Sekuler bir cagda ne Tanri eski haliyle var olabilir ne de din, dogru; ama biraktiklari bosluk, vekaleten bile olsa, mutlaka baskalarinca doldurulmalidir. Cunku Tanri, kimi zaman iktidara saplanmis bir diken rolu ustlendiyse de, agirlikla siyasi egemenligi mesrulastirmanin en guclu yollarindan biri olagelmistir. Eagleton, Akil'dan sanata pek cok seyin, Tanri'ya vekalet eden askinlik formlari sunmaya soyundugunu soyler. Bu vekillerin en maharetlisinin ise, kavramin genis anlamiyla kultur oldugu kanaatindedir. "Dillere dusmus duygulanim yoksunluguyla" postmodern toplum, Tanri'ya ve vekili kulture uyulan ihtiyaci hukumsuz kiliyor ve bu haliyle "ateist bir toplum" ongoruyor gibidir. Oysa ote yanda koktendincilik yukselir. Dolayisiyla, evet, Tanri yine olmemistir; ama bunu kendi kahramanca direnisinden ziyade, "insanlarin Tanri'nin cenaze toreninde kendilerini yeniden yaratma olanagini gormeyi basaramamis olmasi"na borcludur. Gunumuzun en uretken Marksist dusunurlerinden biri olan Terry Eagleton, her zamanki keyifli ve akici uslubuyla bakisini bu kez dinin kultur dusuncesi ile iliskisine ceviriyor. Eski sorulara yeni yanitlar veriyor, kolayci yanitlara zor sorular soruyor.

Share